Kunstlokaal.jouwweb.nl

Western

De western is een genre dat in films, tv-series, boeken en schilderkunst wordt verbeeld met een idealisering van het landelijke leven tussen grofweg 1850 en 1900, in het westelijke deel van de Verenigde Staten. Het westerngenre kende het meeste succes in de Amerikaanse film vanaf 1903. Deze films worden ook wel wildwestfilms of cowboyfilms genoemd. Het genre wordt soms geringschattend "horse opera" genoemd. Naast jazz en Colorfield Painting is de western een oorspronkelijke kunstvorm van Amerikaanse bodem

western

Once Upon a Time in the West is een film uit 1968 van Sergio Leone. De originele (Italiaanse) titel is C'era una volta il West.

Sergio Leone, die met zijn Dollarstrilogie al een nieuwe inhoud aan het fenomeen western had gegeven, wist met deze film weer een nieuw, welhaast filosofisch element aan de western toe te voegen. Claudia Cardinale speelde de hoofdrol. Verder is de filmscore van Ennio Morricone een van de best verkopende aller tijden.

 

 

 

The Good, the Bad and the Ugly (oorspronkelijke titel Il buono, il brutto, il cattivo) is een Italiaanse film uit 1966. De film is het derde deel uit de Dollarstrilogie van Sergio Leone.

The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal over drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865) jacht maken op een goudschat. Hoewel ze elkaar voortdurend haten, worden ze door een samenloop van omstandigheden steeds gedwongen tot samenwerking. The Good, the Bad and the Ugly is een studie naar de hebzucht in de mens. Iedereen in de film is hebberig, achterbaks, corrupt en amoralistisch. Leone schetst een wereld vol chaos waarin iedereen individueel zijn hoofd boven water moet houden.

Het verhaal wordt verteld in een combinatie van experimentele stijloefeningen, cynische humor, actiescènes, opera-achtige dramatiek en episch-historische scènes. Volgens velen is The Good, the Bad and the Ugly een van de beste spaghettiwesterns ooit gemaakt

Gevoelens als eer, (bloed)wraak en hebzucht komen vaak voor in de western. In de vroege westerns was het centrale thema bijna altijd de strijd tussen goed en kwaad. Westerns zijn actiefilms die vaak misdaden zoals bankroof en afpersing als onderwerp hebben, gekruid met dramatische schietpartijen. Veel westerns stralen een nostalgisch verlangen naar de goede oude tijd uit. Het buitenleven wordt in westerns geïdealiseerd en de films zijn gevuld met schitterende beelden van het weidse landschap en voorzien van klankrijke muziek. De cineasten van de western vonden het "Wilde Westen" opnieuw uit

Historische achtergrond

Hoewel eigenlijk iedere western ook meteen een historische film is, worden veel westerns niet tot het genre van de historische film gerekend omdat veel westerns helemaal niets met geschiedenis te maken hebben. Ze gebruiken het 19e-eeuwse platteland gewoon als achtergrond om een volledig fictief verhaal te vertellen. Toch zijn er ook westerns gemaakt die bepaalde historische gebeurtenissen als onderwerp voor hun verhaal hebben. Deze westerns worden epische westerns genoemd. Steeds terugkerende historische onderwerpen in epische westerns zijn de Amerikaanse Burgeroorlog, de Mexicaanse Revolutie, de belegering van The Alamo en de diverse oorlogen tussen blanken en indianen.

Sommige westerns behandelen ook bepaalde historische incidenten. Voorbeelden daarvan zijn de films over the gunfight at the O.K corral. Dit was een beruchte schietpartij waarbij de sherrifs Doc Holliday en Wyatt Earp een complete bende uitschakelden. Ook zijn er veel westerns gemaakt over de levens van bandieten als Billy the Kid, Jesse James, Wild Bill Hickock en Butch Cassidy and the Sundance Kid.