Kunstlokaal.jouwweb.nl
INTRODUKTIE » kunstgeschiedenis » Beeldende Kunst » audio-visuele kunst

Audiovisuele KUNST

 

Het begrip audiovisuele kunsten houdt in dat de kinetische, abstracte kunst en muziek samenkomen. Het overkoepelt dus visuele muziek, abstracte film, audiovisuele performances en installaties. Men kan stellen dat audiovisuele kunst, kunst is waarbij men zowel kijkt als luistert naar het object

 

Pipilotti Rist, volledige naam Elisabeth Charlotte Rist(Zwitserland, 1962) is een Zwitserse videokunstenares. Haar naam heeft ze ontleend aan Pippi Langkous uit de verhalen van Astrid Lindgren. Ze ziet zichzelf, net als Pippi Langkous, als een vrouw die op speelse wijze de wereld onderzoekt

Haar werk heeft zich ontwikkeld van single channel video's naar dual channel video's, vaak in de hoek van een ruimte tegen elkaar geprojecteerde films, tot ruimtevullende installaties, waarbij het publiek onderdeel van de installatie wordt.

Naast haar werk als videokunstenares is ze ook lid van de popgroep Les Reines Prochaines. In verschillende van haar werken is dan ook haar eigen zang en muziek hoorbaar, die verwijst naar populaire popmuziek, zoals in Sip My Ocean (video, 8 minuten) uit 1996, waarin ze haar eigen versie van Wicked Game van Chris Isaak zingt

 

Viola groeide op in Queens en Westbury. Hij bezocht P.S. 20, waar hij leider was van de TV afdeling. Hij vervolgde zijn studie aan de universiteit van Syracuse die hij in 1973 verliet als 'Bachelor of Arts'. Daarna werkte hij als videotechnicus bij het Everson Museum of Art in Syracuse. Tussen 1973 en 1980 werkte hij als samen met de componist David Tudor binnen de groep "Rainforest", die later "Composers Inside Electronics" heette. Tussen 1974 en 1976 werkte hij als technisch assistent bij Art/Tapes/22, een experimentele video werkplaats in Florence, waar hij Nam June Paik, Bruce Nauman, en Vito Acconci ontmoette. Tussen 1976 en 1983 was hij 'artist in residence' bij het WNET Thirteen Television Laboratoryin New York. In 1976 en 1977 reisde hij naar de Salomonseilanden en naar Java om traditionele theateropvoeringen op te nemen.

Bill Viola exposeerde zijn werk op de belangrijkste locaties voor beeldende kunst. Zijn werk gaat over centraal menselijke thema's als geboorte, dood, liefde, emotie en een soort humanistische spiritualiteit. Hij heeft zich steeds laten inspireren door mystieke tradities zoals zenboeddhisme, christelijke mystiek en soefisme. Zijn werken doen vaak schilderachtig aan. Doordat de beelden zeer langzaam bewegen kan de toeschouwer diep in de verschillende betekenislagen 'wegzakken'.

 

 

mastering bambi

Prachtige interpretatie van Disney's klassieker. Broersen & Lukács nemen je mee door de stemmingen van Bambi, maar dan zonder het verhaal en de hoofdpersonen.

Bambi is bekend door zijn protagonisten - de schattige, menselijk aandoende dieren - en zijn expliciete natuurthematiek. Een vaak genegeerde hoofdfiguur in de film is de natuur zelf: de ongerepte wildernis, vol bedrieglijk realisme en harmonie, waarin de mens de enige vijand is. De makers ontdoen het bos van zijn inwoners en focussen op de rol van de natuur.