Kunstlokaal.jouwweb.nl
INTRODUKTIE » Muziek » country music

country & folk music

Countrymuziek

Countrymuziek is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek, die ontstaan is op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten en zijn wortels in de Amerikaanse volksmuziek heeft. Doorgaans betreft het een zangstem die wordt begeleid door een aantal eenvoudige instrumenten: steel gitaar, viool en akoestische gitaar zijn de traditionele, maar tegenwoordig worden ook elektrische gitaar en drums gebruikt

Oorsprong

De oorsprong ligt in de smeltkroes van alle nationaliteiten, die in de 18e eeuw naar de Nieuwe Wereld trokken om daar een nieuw leven te beginnen. Veel emigranten brachten natuurlijk hun muziekinstrumenten mee en na een week hard werken kwam men op zaterdag bij elkaar om te ontspannen en muziek te maken. Hier ligt de oorsprong van de hedendaagse Country & Western

Europa

Country muziek was tot midden in de 20e eeuw vooral een Noord-Amerikaans aangelegenheid. In Europa kreeg de country relatieve bekendheid door de opkomst van de westernfilms (met onder andere Roy Rogers). Als afzetmarkt was Europa echter nog niet aangesproken.

Americana

Ook wel 'alternatieve country' genoemd, in de jaren 1960 en 1970 countryrock. Onder invloed van pop/rockbands als The Byrds en artiesten als Gram Parsons en Neil Young lieten andere popartiesten zich steeds meer beïnvloeden door de traditionele countrymuziek. De geïdealiseerde eerlijkheid van het plattelandsleven en het uiten van 'echte' emoties en levenservaringen paste goed bij de tijdgeest van de jaren zestig en zeventig. De vaak conservatieve teksten van de originele country werden vervangen door teksten die beter pasten bij de idealen van de nieuwe generatie singer-songwriters. Sinds de jaren negentig van de 20e eeuw zijn er veel nieuwe artiesten bijgekomen die (alternatieve) rock combineren met authentieke country elementen: onder andere The Jayhawks, Will Oldham en Lucinda Williams

Folk

Folk is de benaming voor een muziekstijl voor oorspronkelijk Engelstalige traditionele muziek. Folk laat zich weliswaar vertalen als volksmuziek, maar meestal wordt dan de Anglo-Amerikaanse volksmuziek bedoeld. Belangrijk kenmerk van de muziek is het gebruik van traditionele muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, banjo, accordeon (of trekharmonica) en dergelijke. Als muziekgenre is het in de jaren '50 opgekomen, en floreerde het in de jaren '60 en '70 tot heden. Artiesten binnen het genre zijn Bob Dylan, Woody Guthrie Joan Baez, Iain Matthews.

Het genre is enigszins verwant aan singer/songwriter muziek, blues en country en wordt vaak akoestisch en niet elektrisch versterkt uitgevoerd. De gitaarstemming is bij deze muziekvorm evenals bij blues soms voortkomt, afwijkend van de meest gebruikte stemming EADGBE.

Folkmuziek is moeilijk te definiëren. Over het algemeen wordt deze muziek gezien als 'muziek van en door het volk'. Het is geen orkestmuziek, meestal eenvoudig en kenmerkend is de pakkende melodie die gemakkelijk mee te zingen valt. De muziek wordt vaak op plaatsen gespeeld waar mensen bij elkaar komen, bijvoorbeeld de Pub (Engelse woord voor café). Tegenwoordig wordt de muziek ook gespeeld op elektronische instrumenten (synthesizers) maar oorspronkelijk spelen de muzikanten op oude instrumenten als de gitaar, de tin whistle, de bouzouki, bodhran (handtrom met stokje), viool en banjo.

Hoe komt het dat een folkmelodie zo lang meegaat ?
De zanger/vertolker van een lied moet het zelf een goede melodie en tekst vinden, pas dan bestaat de kans dat zijn publiek dat ook vind. De muziek klinkt vaak makkelijk in het gehoor. Er worden maar enkele toonsoorten gebruikt. Meestal zijn dat D- en G- groot en E- klein. Verder geldt: hoe meer muzikanten een liedje gaan spelen des te groter de kans dat meer mensen de liedjes gaan (her)kennen.
Folkmuziek wordt vooral veel live-gespeeld in kroegen en op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Soms worden er ook concerten gegeven in grotere zalen of treden diverse folkgroepen op op een festival.
De beste liedjes zijn vaak simpel en kunnen door iedereen worden meegezongen en/of meegespeeld. Typerend is ook de vorm, vaak A-B-A-B. Er is vaak sprake van een soort 'refrein' dat vaak terugkeert.
Goede folkmuziek is onsterfelijk. De muziek nodigt uit om mee te spelen

In Amerika ontstond rond 2000 de psychedelische folk. Deze muziek is vooral experimenteel gericht en eclectisch van aard en vermengt folk met andere muziekgenres en vaak zijn de drums of percussie polyritmisch. Men spreekt ook wel van New Weird America als het om dit genre gaat, maar die benoeming is iets breder en bevat ook niet-folkbands.