Muziek

Geschiedenis

Er wordt al heel lang muziek gemaakt.
In de prehistorie maakt men muziek met handen, voeten en stem. Men gebruikt waarschijnlijk ook wel trommels en dergelijke. Later wordt de muziek ingewikkelder met meer instrumenten, maar de muziek kan nog niet opgeschreven worden in de vorm van noten: men leert de melodieën van elkaar
Pas halverwege de middeleeuwen komt men er achter dat je muziek kan opschrijven. Daar begint de westerse muziekgeschiedenis.

 

 

Middeleeuwen(400-1400/1500)
In de middeleeuwen wordt het christendom erg belangrijk. De kerk is het centrum van alle kunsten. In kloosters wordt veel aan kunst en cultuur gedaan. De muziek die men bedenkt is vooral kerkmuziek, bijv. gezangen. Deze muziek wordt vanaf 850 Gregoriaans genoemd, naar Paus Gregorius. Dit is eenstemmige muziek: iedereen zingt dezelfde tekst op dezelfde toonhoogte. Er zijn ongeveer 3000 Gregoriaanse melodieën bekend. De bedoeling is dat de mensen heel vroom worden van de muziek. De muziek staat dus in dienst van het geloof. Er wordt in de kerk alleen door mannen gezongen. 

Vanaf de 13e eeuw wordt er ook steeds meer niet-kerkelijke muziek geschreven. Dit heet wereldlijke muziek, en de taal is niet alleen meer Latijn wat in de kerk wordt gesproken. Gewone mensen kunnen de tekst nu dus ook verstaan. De componisten zijn meestal niet onder hun eigen naam bekend. Dat noemen we anoniem

 


 

 

 

 

simeon ten holt--canto ostinato                                                          2cellos -- smooth criminal

 

Er zijn diverse MUZIEKSTIJLEN

  • Volksmuziek(streek)
  • Klassiek (componist tijd)
  • Pop (genre)
  • Rhythm-and-blues (genre)
  • Rap (genre)
  • Jazz (genre)
  • Funk (genre)
  • Regae (genre)
  • Rock (genre)
  • Soul (genre)
  • Blues (genre)
  • Country (genre)
  • Metal(genre)
  • Elektronische muziek (genre)
  • Popmuziek

  • Popmuziek is een afkorting van 'populaire muziek'. Het is evenals eigentijdse muziek een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek, maar meer gericht op de populariteit dan naar de diversiteit van de muziek.

     

     

    Popmuziek is in hoofdmoot meer een vorm van amusementsmuziek dan kunstmuziek. De gemeenschappelijke noemer van popmuziek is dat een breed publiek toegang toe heeft tot de muziek. In wezen is dat tegenwoordig altijd het geval, maar in de tijd dat de term ontstond, grofweg ongeveer na 1945, was het voor het eerst dat muziek bereikbaar werd voor iedereen. Het kopen van of luisteren naar muziek was voordien vaak voorbehouden aan mensen die dat konden betalen.

    De term 'popmuziek' is nauw verbonden met termen als jeugdcultuur, massacultuur en commercie. Popmuziek is te zien als een van de verworvenheden van de nieuwe cultuurbeleving na de Tweede Wereldoorlog, waarin cultuur gemeengoed werd voor iedereen, veroorzaakt door verbetering en beschikbaarheid van de technologie. Daarnaast gaf de economische impuls die in de jaren vijftig ontstond jongeren de gelegenheid consument te worden. In de eerste jaren van de popmuziek wordt zij dan ook steeds meer de uitingsvorm voor jongeren. Muziekinstrumenten die in de popmuziek worden gebruikt zijn hoofdzakelijk de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en de synthesizer.

    Na de jazz en blues als mainstreamvarianten ontstond in de jaren vijftig de rock-'n-roll Chuck Berry en Bo Diddley vormden de blues om tot een snellere variant en zo ontstond de rock-'n-roll en de rhythm-and-blues De platenmaatschappijen gingen hierin met name de blank georiënteerde 'high school'-variant sterk promoten, met Buddy Holly, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley, terwijl donkere artiesten als Chuck Berry en Bo Diddley vooral ook erkend werden door latere generaties muziekartiesten als grote

  • voorbeelden op muzikaal gebied.

  • Een kenmerkend aspect in de popmuziek werd zichtbaar in de carrière van Elvis Presley, die voor het eerst het medium televisie gebruikte als een verlengde van het traditionele podium (gestimuleerd door zijn manager). Zijn bekendheid en populariteit namen voor die tijd ongekende vormen aan. Het begrip popidool was geboren. Vanaf nu had de jeugd de popmuzikant om zichzelf aan te spiegelen en aan op te trekken. Soortgelijke hoogtepunten, wel in mindere mate, deden zich voor bij The Beatles (Beatle-Mania) en de toen jonge Michael Jackson (Michael-Mania). Typerend is een constant, soms hysterisch, geschreeuw van fans bij concerten. Optredens van muzikanten nemen immense vormen aan met grote massa's mensen. Waren het in de jaren zestig nog kleine zalen met enkele honderden mensen. In de jaren zeventig werden er al stadions afgehuurd voor grootschalige wereldtournees en ook het muziekfestival deed zijn intrede, waarbij Woodstock een beroemd vroeg voorbeeld is.

  •  

    Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven (uit Afrika afkomstige negers) in het Zuiden van de Verenigde Staten - onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans) - maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, negrospirituals), de worksongs en de field hollers. Een typische variant van de blues is de cajunmuziek. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze 'blues' genoemd.

     

    Soms gebruikten de zangers 'scheldwoorden' die de bewakers niet kenden. Ze spraken bijvoorbeeld af dat 'hark' in hun liedje als 'zot' bedoeld werd. Zo konden ze de bewakers uitschelden zonder dat deze het merkten. Ze maakten zelf instrumenten en 's avonds zongen ze uit volle borst over de miserie die ze hadden.

     

    De aanduiding 'blue' voor rouw is afkomstig uit de zeilscheepvaart. Als een schip tijdens de reis zijn kapitein of een andere officier verloor, voerde het voor de rest van de reis een blauwe vlag en werd een blauwe band rond het hele schip geschilderd alvorens de thuishaven binnen te lopen.

     

    Toen vele zwarten rond de Eerste Wereldoorlog vanuit het Zuiden naar de steden in het Noorden (onder andere Chicago en Detroit) trokken, kreeg de blues een meer 'stedelijk' geluid, dat vanaf de jaren dertig voornamelijk gekenmerkt zou worden door het gebruik van elektrisch versterkte instrumenten. Deze meer up-tempo variant van de blues zou later de weg bereiden voor rhythm-and-blues en rock-'n-roll. Deze laatste zouden de blues enigszins naar de achtergrond dringen, maar in de jaren 60 en 70 leefde het genre op doordat Britse (blanke) rockmuzikanten als Eric Clapton de The Rolling Stones en Led Zeppelin opnieuw blues gingen spelen.

Klassieke muziek

Klassieke muziek is de geschoolde muziek die voortgebracht is door, of geworteld in, de westerse kerkelijke- en wereldlijke muziektradities, grofweg vanaf de middeleeuwen tot heden. De kernregels van deze traditie kwamen vast te liggen in de periode 1550-1900. Het overgrote deel van de composities is op één of andere wijze genoteerd.

Meer strikt wordt onder klassieke muziek verstaan de muziek uit het tijdvak van het Classicisme, ca. 1730-1820.

De benaming klassieke muziek wordt wel als een synoniem voor kunstmuziek of serieuze muziek gebruikt, als tegenhanger van populaire muziek (lichte muziek) en volksmuziek. In termen van een kwalitatieve indeling wordt het begrip tegenwoordig niet meer gebezigd. Klassieke muziek is niet uitsluitend 'serieus' bedoeld, maar kent vele vormen van gebruiksmuziek: voor muziekonderwijs,  amusement, dans en muzikaal theater. Daarnaast beïnvloeden muziektraditie en moderne muzikale vormen, met name jazz en elektronische muziek. elkaar, en brengen zij een groot aantal hybride vormen voort die niet (langer) in het schema klassiek-populair zijn in te passen.

Men spreekt ook bij niet-westerse muzikale culturen van een klassieke muziek, om de oudere tradities van de moderne populaire muziek te onderscheiden, zoals in de islamitische cultuur (Arabische klassieke muziek en Turkse klassieke muziek), de Indiase cultuur (Indiase klassieke muziek) en China (Chinese klassieke muziek

Muziek / Muziekstijlen

 

  • Acid House - Acid Techno - Acoustic Blues - Adult Oriented Rock - Alternatieve rock - Ars
    Antiqua - Ars Nova - Ars Subtilior - Atonaliteit - Avant Garde (Jazz) -
    Avant Garde (Klassieke Muziek)

  • Bambuco - Barokmuziek - Big Band - Blues - Bluegrass - Boogie-woogie -Bop -
    Bossa-Nova - Breakbeat - Britpop

  • Cajun - Celtic - Chanson - Charanga - Chicago Blues - Christelijke muziek -
    Close harmony - College rock - Cool (Jazz) - Corrido - Country & Western - Country
    Blues - Cumbia

  • Dance - Dancehall - Delta Blues - Detroit techno - Disco - Dixieland - Drum and Bass - Dub

  • East Coast Blues - Easy Listening - Eclectric - Electro - Electronic Body Music -
    Elektronische muziek - Emocore

  • Fado - Fingerpicked guitar blues - Folk - Folk-Blues - Folkmusic -
    Folkrock - Funk - Funkrock - Fusion - Futurepop

  • Garage - Glamrock - Goa - Gospel - Gothic - Gregoriaans - Grunge - Gutbucket

  • Hardcore - Hardcore punk - Hindoestaanse muziek - Hiphop - Honky-tonk -
    House

  • Ierse folk - Indie - Industrial

  • Jazz - Jazzrock - Jive

  • Kerkmuziek - Klassieke Muziek - Klezmer

  • Latin rock - Levenslied - Llanera - Lo-Fi - Lounge

  • Mariachi - Merengue - Metal - Middeleeuwse muziek - Minimal Music - Minimal Techno - Modern klassiek -
    Moderne Jazz - Mor lam - Mor lam sing - Muzak

  • New Age - New Orleans Blues - New Wave - New Wave Of British Heavy Metal -
    Nederpop

  • Ouverture - Opera - Operette

  • Paseo - Pop - Porro - Postbop - Post-rock - Powernoise - Progressieve rock - Psychedelic
    Trance - Punk - Punkrock

  • Ragtime - Ranchera - Rap - Rebetika - Reggae - Renaissance muziek - Rhythm &
    Blues - Rhythmic industrial - Rock - Rock & Roll - Rockabilly - Rococo -
    Romantiek

  • Salonmuziek - Salsamuziek - Samba - Schlager - Screamo Shockrock -
    Shoegaze - Serialisme - Ska - Smartlap - Son - Songo - Soukous - Soul -
    Stoner rock - Surf - Symfonische rock - Synthpop

  • Tango - Techno - Tex-Mex - Texas Blues - Trance - Triphop

  • Underground

  • Vallenato - Vaudeville Blues - Volksmuziek

  • Wals - Wereldmuziek - World Percussion - White metal

  • Zwiefacher - Zydeco

Maak jouw eigen website met JouwWeb