Kunstlokaal.jouwweb.nl
INTRODUKTIE » Muziek » eigentijdse stromingen » singer songwriter

Singer-songwriter is Engels voor zanger-liedschrijver. Een singer-songwriter schrijft en zingt zijn of haar eigen liedjes, en begeleidt zichzelf daarbij vaak op een akoestische gitaar of piano.

Vroege singer-songwriters waren Buddy Holly, Chuck Berry, Bobby Darin, Bob Dylan, Paul Simon en Neil Diamond.

De singer-songwriters waren het populairst in de eerste helft van de jaren zeventig. Ook in de decennia daarna genoten echter enkele singer-songwriters bekendheid, zoals Suzanne Vega, Tracy Chapman, Janis Ian en Bill Morrissey.

Belangrijke singer-songwriters, die in de jaren zeventig bekend werden, zijn James Taylor, Joni Mitchell, Carole King en Carly Simon. Er is een verband tussen deze vier artiesten. James Taylor was getrouwd met Carly Simon en hij zong een aantal backing vocals op albums van Joni Mitchell en Carole King.

James Taylor had in de jaren 70 een nummer 1 hit in Amerika met het door Carole King geschreven nummer 'You've got a friend.

 

Bob Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten van Amerika in de twintigste eeuw. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat door sommigen op één lijn wordt gesteld met dat van Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthri en Hank Williams, die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed. Vanwege zijn grote betekenis voor de Amerikaanse muziekcultuur werd hem in 2012 de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.

Dylans carrière, die begon tijdens zijn middelbare schooltijd in het midden van de jaren vijftig, raakte vanaf 1961 in een stroomversnelling toen hij zich in de New Yorkse wijk Greenwich Village begon te manifesteren als folksinger. Hij bleek vooral te excelleren in het schrijven van liedteksten. Al snel annexeerde de beweging voor de burgerrechten zijn lied Blowin' in the Wind (1962). Niet veel later omarmden miljoenen jongeren zijn The Times They Are A-Changin' (1964). Dat was nog maar het begin van een carrière die hem wereldroem bracht.

 

 

Gert Vlok Nel (Beaufort-West, 1963) is een Zuid-Afrikaans dichter en zanger. Hij studeerde Engels, Afrikaans en geschiedenis aan de Universiteit van Stellenbosch en werkte daarna als gids, barman en bewaker. Hij publiceerde slechts 1 bundel, die hem bekend maakte. Om te lewe is onnatuurlik bevat een aantal persoonlijke gedichten, waarvoor hij de Ingrid Jonker Prize kreeg.

Gert Vlok Nel is in Nederland vooral bekend door de documentaire van Walter Stokman Beautiful in Beaufort-Wes, uitgezonden door de NPS op 9 mei 2006. Zijn CD Beaufort-Wes se beautiful woorde is in 2006, samen met bovengenoemde documentaire, uitgegeven in Nederland. Hierdoor en door de positieve recensies in o.a. de Volkskrant en columns van Frits Abrahams en Martin Bril geniet Gert Vlok Nel in Nederland een zekere bekendheid. Gert Vlok Nel toerde in theaterseizoenen 2006-2009 langs kleine en grote(re) Nederlandse theater- en concertzalen.

De muziek is ingetogen, melancholiek, beklemmend en erg beeldend. Ook het Afrikaanse taalgebruik draagt, althans voor de Nederlandstalige luisteraar, bij aan de sfeer van de liedjes.

Gerrit Komrij (dichter/schrijver) nam niet minder dan 8 van Vlok Nels gedichten op in zijn gedichtenbundel De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten.