Kunstlokaal.jouwweb.nl
INTRODUKTIE » kunstgeschiedenis » architectuur

Inleiding architectuur

architectuur

Wat is architectuur?

Architectuur is het vormen van ruimtes.                                                                              Als er minstens twee muren zijn, dan heb je een ruimte. Aan de architect de taak om deze ruimte zo vorm te geven dat de mens zich er prettig in voelt.

Factoren die bepalen of een ruimte wel of niet geslaagd is zijn bijvoorbeeld: akoestiek, afmetingen, lichtinval, kleur, temperatuur en luchtvochtigheid.

 

Volgens Vitruvius is architectuur gebaseerd op drie principes, namelijk schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid.

Architectuur heeft ook te maken met allerlei externe factoren, zoals de cultuur waarin gebouwd wordt, het klimaat, de beschikbaarheid van materialen en het geld wat de mensen er voor over hebben. Architectuur maken is het ontwerpen van een bouwwerk en daarbij rekening houden met zeer veel factoren

 

De geschiedenis van de bouwkunst is het verhaal over het bouwen door mensen en begint al in de jonge steentijd.

Iedere periode en plaats heeft bepaalde stijlkenmerken. Studie van de geschiedenis van de bouwkunst maakt deel uit van de kunstgeschiedenis

 

'Moderne architectuur' is een breed en subjectief begrip, dat zowel wordt toegepast om de architectuur van de Moderne Beweging mee aan te duiden, alswel hedendaagse gebouwen die soortgelijke kenmerken dragen. Doorgaans kenmerkt moderne architectuur zich door een rechtlijnige en ruimtelijke vormgeving zonder versieringen.

 

 

Een mooi voorbeeld van Klassieke Architectuur is:Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk zowel het politieke en juridische als het religieuze en commerciële centrum van de stad.

 

Klik hier om een tekst te typen.

Organische Architectuur