Kunstlokaal.jouwweb.nl

modern abstract

Abstracte kunst: 

Binnen de Abstracte Kunst worden met vormen en kleuren, ritmes en contrasten "niet herkenbare" voorstellingen vormgegeven. 

Abstracte kunst ontstond in het begin van de 20e eeuw. Het komt voor in de beeldhouwkunst en de schilderkunst van de 20e eeuw en vindt nog steeds aanhangers in de hedendaagse kunst.

Het abstract expressionisme was  een schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde de kunstwereld in de jaren 1946 tot 1960. Het was de eerste grote kunststroming na de Tweede Wereldoorlog en de eerste die de Verenigde Staten ontstond.

 

jackson pollock/jack the dripper

Pollocks werk wordt tot het Abstract Expressionisme gerekend.

De nadruk op de handeling van het schilderen noemt men action painting.

De schilder voorzag grote op de grond liggende doeken van sterk ritmische schilderijvullende verfpatronen (all-over painting). Daarbij raakte de verfkwast niet het schildersdoek maar de verf druppelde in grillige slierten op het doek wat leidde tot de naam van dit soort werk: drippings. Deze dripping-techniek werd zijn handelsmerk.

abstract-1.jpgwillem de kooning

De werken van de Kooning worden gerekend tot het abstract expressionisme (al is er in zijn schilderijen soms wel iets herkenbaars terug te vinden) 

Aan het begin van de jaren '30 begon hij te experimenteren met abstracte vormen - een grote tegenstelling met zijn latere werk. Dit vroege werk bevat sterke invloeden van Graham en Arshile Gorky en weerspiegelt de invloed die Pablo Picasso en de surrealist Joan Miró op deze jonge artiesten hadden.

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij te schilderen in de stijl van het abstract expressionisme.

 

Anish Kapoor (12 maart 1954) is een Brits beeldhouwer.

Anish Kapoor is geboren in Bombay, India, waar hij onderwezen werd op de prestigieuze Doon School in Dehra Dun. In 1972 emigreerde hij naar Engeland, waar hij nog steeds woont.

Anish Kapoor studeerde achtereenvolgens aan het Hornsey College of Art en de Chelsea School of Art Design. Hij kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de Biënnale van Venetië van 1990. Tegenwoordig werkt hij in Londen maar bezoekt India regelmatig. Zijn werk wordt door zowel de westerse  als de oosterse cultuur beïnvloed. Andrea Mantegna, Joseph Beuys, Barnett Newman en Yves Klein zijn inspiratiebronnen voor hem.

josephbeuys.jpgjoseph beuys

De Kunst van Beuys is onconventioneel van aard. 

Het avant-gardistische werk van Beuys wordt vaak  conceptueel genoemd. Voor hem was het overbrengen van zijn ideeën belangrijker dan de persoonlijk uitvoeren van zijn kunstwerken. Hij maakte circa vijfhonderdveertig multiples, die vaak bestonden uit nieuwe combinaties van reeds bestaande industriële voorwerpen. Hij maakte in totaal meer dan 15.000 werken.

 

BARNETT NEWMAN

Bijna zijn hele leven werd Newman als kunstenaar niet gewaardeerd. Hij heeft altijd in de schaduw gestaan van meer kleurrijke figuren in die tijd zoals Jackson Pollock en Willem de Kooning. Invloedrijke critici schreven enthousisast over Newman, maar het duurde nog tot het eind van zijn leven voordat hij meer serieus genomen werd. Toch was hij een belangrijke invloedfactor voor veel jongere schilders.