TIPS
Noorderslag
Noorderslag is een eendaags popmuziekfestival dat sinds 1986 jaarlijks in januari wordt gehouden in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen en is sinds 1996 onderdeel van Eurosonic Noorderslag (The European Music Conference and Showcase Festival). Het festival vindt plaats op de zaterdag ná Eurosonic. Tijdens het festival treden meer dan 50 Nederlandse bands en acts op. De eerste editie van Noorderslag werd in 1986 gehouden en was toen nog een “wedstrijd” tussen Nederlandse en Belgische bands. Later kwam het accent te liggen op de Nederlandse popmuziek. Het festival wordt sinds 2008 rechtstreeks door de NOS uitgezonden. Het festival is sinds 2004 ruim van tevoren uitverkocht. Noorderslag wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag
Tijdens Noorderslag wordt jaarlijks de Popprijs uitgereikt aan de persoon of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.
Into the Great Wide Open (festival)
Into the Great Wide Open is een meerdaags muziekfestival dat in september plaatsvindt op het Nederlandse Waddeneiland Vlieland.
Into The Great Wide Open is een driedaags popfestival dat naast muziek ook aandacht besteedt aan beeldende kunst, film en natuur. De naam van het festival is een verwijzing naar het album van Tom Petty. Het festival richt zich op de cultuurliefhebber (met of zonder kinderen) die op zoek is naar meer diepgang, rust, natuur en diversiteit. Het festival heeft een camping beschikbaar waar de gasten gedurende het festival kunnen slapen. Optredens vinden plaats op het sportterrein van het eiland, dat omgebouwd wordt tot een festival-omgeving met catering, een poppodium en andere plekken op het eiland. Voorbeelden daarvan zijn het bospodium naast de bosvijver en in de tuin van de Nicolaaskerk in het dorp Oost-Vlieland. Er is een kunstroute uitgezet in het bos rond het festivalterrein. Kinderen worden gezien als volwaardige bezoekers. Het festival biedt ze een uitdagend cultuureducatief programma: kunstenaars creëren een prikkelende omgeving met een spannend en gevarieerd aanbod. Jaarlijks nodigt de organisatie een artiest uit om een periode voorafgaand aan het festival op het eiland te verblijven en als artist in residence een muzikaal product te ontwikkelen wat op het festival gepresenteerd wordt.
Parade (theaterfestival)
De Parade is een rondreizend theaterfestival, dat plaatsvindt in de zomermaanden in vier Nederlandse steden, achtereenvolgens: Rotterdam (Museumpark), Den Haag (Westbroekpark), Utrecht (Moreelsepark) en Amsterdam (Martin Luther Kingpark).
De organisatie is in handen van Terts Brinkhoff, Nicole van Vessum en Ray van Santen van de Stichting Mobile Arts.
Het festivalterrein ziet eruit als een kermis door de vele kermistenten, een zweefmolen, en wereldrestaurants. In de tenten wordt een gevarieerd programma aan kunst, theater en muziek aangeboden.
Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende voorstellingen, die vaak speciaal voor het festival gemaakt zijn. Alle voorstellingen worden meerdere keren per avond gespeeld. De voorstellingen duren in de meeste gevallen een half uur, zodat een bezoeker meerdere voorstellingen kan bekijken. Er worden per voorstelling kaartjes verkocht. Ook het terrein is alleen te betreden na betaling van toegang.
De Parade-medewerkers overnachten op een geïmproviseerde camping, meestal naast het festivalterrein.
De Parade is voortgekomen uit het internationaal reizend theaterfestival Boulevard of Broken Dreams, dat bestond tussen 1984 en 1987. In de zomer van 2010 vierde De Parade zijn 20e jubileum met 258.000 bezoekers.
Gerenommeerde Parade-acts zijn onder andere De Levende Jukebox, Loes Luca met Nenette et les Zezettes, Orkater, Pierre van Duijl met zijn Dopegezinde Gemeente, Van Houts en De Ket, Hendrick Jan de Stuntman, Ellen ten Damme en de Stille disco.
De beste voorstelling van het seizoen wordt elk jaar bekroond met "de Mus". In 2010 werd "de Mus" gewonnen door Naninelinning.nl. met de dansvoorstelling Dolby.
De Utrechtse versie speelt zich af in het Moreelsepark. Door toedoen van de Parade legde een bekende monumentale boom daar het loodje
Freeze Festival
Het Freeze Festival biedt sinds 1997 jaarlijks een staalkaart van wat actueel is in de Friese popmuziek. Het is een trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt. Op het festival komen alle stijlen en genres aan bod, van keiharde metal tot dansbare pop, van zachtaardige folk tot rebelse hiphop: op het Freeze Festival valt het allemaal te beleven!
Stichting Friesland Pop organiseert het Freeze Festival in samenwerking met stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een volwassen muziekfestival, waar ook ruimte is voor speciale crossoverprojecten met andere kunstvormen (film, fotografie, theater).
In het kader van Europese uitwisseling wordt elk jaar een podium gereserveerd voor bands uit het buitenland. Zo speelden er al bands uit Belgie, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Schotland, Luxemburg en IJsland.
Op de eigen website van het festival, www.freezefesti
val.nl lees je alles over de laatste ontwikkelingen rondom Freeze.
Oerol Festival
Oerol is een jaarlijks terugkerend cultureel festival, dat wordt gehouden op het eiland Terschelling. Dit festival werd in 1981 opgericht door Joop Mulder, destijds eigenaar van café de Stoep in Midsland. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa.
Het Oerol Festival wordt geprogrammeerd aan het begin van de zomer, als het eiland volop in het groen staat. Met ieder jaar zo'n 50.000 bezoekers die komen genieten van optredens van een groot aantal Nederlandse en buitenlandse toneelgroepen, muzikanten, werk van beeldende kunstenaars en andere (podium)kunstenaars. Het festival duurt tien dagen.
Museum met prachtige collecties Europese, Aziatische en moderne keramiek.
Maak jouw eigen website met JouwWeb